Elérhetőségek

Lasztonya Község Önkormányzata

Cím: 8887 Lasztonya, Kossuth u.4.
Telefon: +36302877928  Történelem


Lasztonya nevét 1381-ben említették először az írásos forrásokban Lazthonya néven, mint a Bánffyak birokát. 1416-tól Lasztonyai Pál, 1644-től a Nádasdyak, majd 1848-ig az Eszterházyak mondhatták magukénak a területet. A településen templon nem épült, a falu özpontjában egy haeangtornyot építettek az 1700-as években. Kámaháza településrész eredetileg a szomszédos Pördeföldéhez tartozott, majd az idők során elkülönült és Lasztonyához csatolták.

A környéken szájhagyomány útján fennmaradt egy legenda, melyet Szentmihályi Imre néprajzkutató is megörökített A göcseji nép eredethagyománya című tamulmányában:
Attila király egy győztes csatából visszatérve megpihent a település egy kisebb völgyében. „Abban az időben ott, hol most Kámaháza nevű puszta fekszik, egy magyar város állott és abban lakott a palóczok herczege, aki Attila királynak rokona és kedves főembere volt. Nem messze a várostól gyönyörű szép kertje volt a herczegnek és kisebéd után oda hívta meg a királyt egy kis alvásra a palócz fejedelem.” Három tölgyfa tövében aludtak, ezalatt az ellenség harcosai bekerítették őket, ám a rájuk hajított lándzsát a tölgyfa ága megakasztotta, Attila pedig hálából megáldotta a fát és várat emeltetett Káma hercegnőnek. Ennek emlékére a község 2000-ben kopjafát állíttatott a feltételezett helyen.

„Szárnyas lándzsa szárnya
halált vinne rája,
mégis megakasztja
tölgyfa gyönge ága.

Fordul a tölgyfához,
szóra nyílik ajka:
gyönge ifjú tölgyfa,
mert jó álmot adtál
élj meg ezer évet,
mert megvédelmeztél,
élj még ezer évet
hirdetve mindennek

Attila hun király
hogy tövednél éledt
második életre.”

(göcseji népmonda)


Kapcsolódó galéria
Vissza az előző oldalra!
Lasztonya Község Önkormányzata - Magyar