Elérhetőségek

Lasztonya Község Önkormányzata

Cím: 8887 Lasztonya, Kossuth u.4.
Telefon: +36302877928  Látnivalók


Ma a falukép legmeghatározóbb épülete a Lasztonya központjában álló, Rózsfűzér Királynője harangláb, melyet az 1700-as években emeltek.

Lasztonya határában három szőlőhegy magasodik: a Lispei-, az Erdőháti- és a Várheli-hegy. A meredek déli lejtőkön szőlőskertek futnak a völgy felé, a tetőkön pedig kis pincék sorakoznak. Itt még megtalálhatóak a régi borona présházak, de nem csak ezek miatt érdemes ide felkapaszkodni. A hegytetőkről csodálatos kilátás nyílik a környező falvakra, tiszta időben pedig a Varasdi-hegyek ormaira, a szőlősgazdák pedig szívesen invitálnak pincéjükbe egy pohár borra minden ide látogatót.

Lasztonya a természetbúvárok számára is tartogat érdekességeket. A vidék növény- és állatvilága rendkívül gazdag. Itt található a környék legnagyobb tavaszi tőzike telepe, mely márciusban fehér virágtengerként borítja el az erdőt. A tőzike mellett kakasmandikót, szártalan kankalint, erdei cikláment, agár- és tarkakosbort és még számos más növényritkaságot fedezhetünk fel barangolásaink során.

Minden valamirevaló helybéli a gombászás szerelmese. A bükkösökben és tölgyesekben számos gombafajta lelhető fel: galambgombafélék, tinórúak stb. Az itt elterülő hatalmas erdők adnak otthont a világhírű zalai gímszarvas állománynak. Szarvasok mellett azonban nagyszámban találkozhatunk vaddisznókkal, őzekkel. Él a környéken fekete gólya, gyurgyalag, holló, fogoly, róka, nyest stb.

Az erdei kisvasút

Csömödértől indulva, a Töröszneki-erdőben kanyarog hazánk leghosszabb (37,8 km) erdei kisvasútja. Története 1918-ra nyúlik vissza, ekkor kezdődött meg azoknak a keskeny nyomtávú vasúti szárnyvonalaknak a kiépítése, melyek elsősorban a faipar igényeit voltak hivatva kielégíteni. Két, egymástól független vonal működött a térségben: Kistolmács és Csömödér, valamint Lenti és Szilvágy között, amelyeket aztán 2000-ben kapcsoltak össze. Ma már az erdei kisvasút legfontosabb feladata Dél-Zala természeti kincseinek megismertetése a turistákkal, a kikapcsolódásra vágyókkal. A vonalon külön menetrend szerint közlekednek a mozdonyok, igény szerint nosztalgia gőzmozdony is rendelhető.

A bázakerettyei termálfürdő

Zala megye talán egyik legszebb fekvésű termálfürdője Bázakerettyén található, mely 2002 óta fogadja vendégeit. Az egész létesítmény a volt kultúrház parkjában, egy domboldalban került kialakításra, ahonnan varázslatos kilátás nyílik a szomszédos Kerettyei-szőlőhegyre. A fürdőben egy úszómedence és két termálmedence található, valamint egy kis pezsgőfürdő céljára kialakított ülőmedence. A bázakerettyei fürdőben büfék és egy turisztikai információs iroda működik, a faluban több étterem és egy pékség üzemel. A fürdővel átellenben, a Kerettyei-szőlőhegyen egészségmegőrző centrum várja a látogatókat.

Bázakerettye Lasztonyától mintegy 3,5 km-re található, közúton könnyen és gyorsan megközelíthető.
Vissza az előző oldalra!
Lasztonya Község Önkormányzata - Magyar